مقاله‌ها وبلاگ

باز نشر یک فهرست؛ اسامی ۴۷۷۵ قربانی کشتار اگسا

روزنامه ۸صبح  در روز چهارشنبه ۲۷ سنبله ۱۳۹۲، دست به انتشار فهرست بالغ بر ۴۷۷۵ نفری زد که توسط سازمان استخباراتی دولت کمونیستی وقت؛ «اگسا»، اعدام شده بودند و تا آن سال به عنوان مفقودالاثر کسی از آن‌ها خبری نداشت. به این معنا که کشته شدن یا نشدن این افراد تا آن روزها در هاله‌ای از ابهام قرار داشت و هیچ خانواده‌ای نمی‌دانست که بر سر بستگان مفقود شده‌ی‌شان در سال‌های مختلف چه آمده‌ است.

این افراد در طی سال های ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۸ یعنی طی مدت یک سال که مصادف بود با زعامت و حکومت‌داری «حفیظ الله امین»، توسط آگسا دست‌گیر و سپس به زندان‌های مختلفی از جمله زندان پُل‌چرخی کابل منتقل و در نهایت تیرباران شده و در گورهای دسته جمعی، شبانه و توسط بلدوزر مدفون گردیدند.‌

لطفا کانال یوتیوب چهارسو را سبسکرایب کنید تا به جالب‌ترین ویدئوهای آموزشی دسترسی داشته باشید.

این اسناد زمانی افشا شد که در سال ۲۰۱۲ میلادی، دادستانی/سارنوالی هالند قصد محاکمه فردی به اسم امان‌الله را داشت. امان‌الله در زمان رژیم کمونیستی، رییس زندان پُل‌چرخی کابل بود. به دادستانی خبر رسید که یک زن ۹۳ ساله افغان مقیم شهر هامبورگ آلمان، اسنادی را در دست دارد که نشان دهنده دست داشتن امان‌الله در این جنایت است. زنی که اگر زنده مانده باشد، اکنون ۱۰۳ سال سن دارد. هالندی‌ها این اسناد را پیدا کردند و سپس منتشر ساختند.

با توجه به این‌که هنوز هزاران خانواده در افغانستان در جست‌وجوی بستگان خود هستند، به نظر می‌رسد که این فهرست، اسامی بخشی از قربانیان است نه همه آنان.

به گونه مثال، از شانزده فردی که از من برای یافتن اسامی بستگان‌شان تقاضای همکاری کردند، تنها نام یک نفر را توانستم پیدا کنم. به همین تناسب، اسامی هزاران فرد دیگری که در زندان‌های خلق و پرچم در افغانستان کشته شدند، هنوز منتشر نشده است.

تقریبا اکثر این افراد با دستور اداره اگسا کشته شدند. در زمان «داوود خان»، نخستین صدر اعظم افغانستان، یک سازمان اطلاعاتی تحت عنوان «اداره ضبط احوالات» به وجود آمد و پس از کودتای ۸ثور به «آگسا» (د افغانستان گتو ساتلو اداره) تغییر نام یافت. آگسا که بعدا به «کام» و سپس به «خاد» تغییر نام داد، اداره‌ای امنیتی بود که با نام‌های مختلف اما وظیفه‌ای یک‌سان، به سرکوب مرگ‌بار مخالفین رژیم‌های کمونیستی و در مواردی نیز افراد بی‌گناه و بی‌طرف می‌پرداخت.

آگسا هم‌زمان با انقلاب کمونیستی ۷ثور سال ۱۳۵۷ توسط نورمحمد تره‌کی تشکیل شد، سپس توسط حفیظ‌الله‌امین به «کام» (د کارگرانو استخباراتی مؤسسه) تغییر نام داد و بعدها ببرک کارمل نام آن را به «خاد» (خدمات اطلاعاتی دولتی) مبدل کرد، اما وظیفه آن همواره سرکوب مخالفین و منتقدین از نظام کمونیستی بود.

لیست کشتارهایی که امین در سال های ۱۳۵۷ و ۱۳۵۸ انجام داد تنها گوشه کوچکی از جنایات او است. بسیاری از افرادی که توسط نظامیان تحت امر او دستگیر می‌شدند در همان‌دم یا کمی بعد تیرباران و اعدام می‌شدند، اسناد و شواهد دیگری نیز وجود دارد که نشان می‌دهد تعداد زیادی از مردم در گورهای دسته جمعی زنده به گور شده‌اند. پس از سقوط امین و به قدرت رسیدن ببرک، وی اعلام کرد که در زمان حفیظ‌الله امین ۱۲ هزار نفر پس از دستگیری به شیوه‌های مختلف کشته شده‌اند. در مواردی نیز این تعداد تا ۱۷۰۰۰ تن گفته شده است. اما در این فهرست شما اسامی ۴۷۷۵ را خواهید دید.

اکنون این فهرست را در چهار حالت مختلف به عنوان لینک برای مطالعه مستقیم، به عنوان نسخه‌های خوانای «ورد» و PDF جهت ذخیره و مطالعه و نیز نسخه اصلی را جهت دانلود آماده در دسترس قرار داده‌ام.

لینک اول: مطالعه مستقیم از داخل سایت (بدون دانلود)

لینک دوم: دانلود به صورت فایل «ورد»  (با تایپ کمپیوتری و خوانا)

لینک سوم: دانلود به صورت فایل PDF (با خط تایپ کمپیوتری و خوانا)

لینک چهارم: دانلود نسخه اصلی (با تایپ توسط دستگاه تایپ قدیمی و اسناد کاپی)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE