در پی شروع روند تخلیه افغانها، پس از ساقط شدن نظام جمهوری در افغانستان، تعدادی از شهروندان کشور به آلمان پناهنده شدند یا در شُرف آمدن به آلمان هستند. این مقاله سعی میکند تا توضیح بدهد که چه راههای برای اینکه بتوانید به بهترین نحو ممکن روند، ادغام و زندگی خود را در آلمان تنظیم کنید، وجود دارد.
یادداشت: این مقاله تنها برای کسانی صدق پیدا می کند که طی روند تخلیه «برنامه نجات» توسط حکومت آلمان به آن کشور انتقال یافته باشند. بخشهایی از این توضیحات به درد کسانی که از مسیرهای غیر قانونی یا با هر شیوه دیگری وارد آلمان شدهاند، نخواهد خورد.
اگر شما کسی هستید که هنوز وارد آلمان نشده اید و تصمیم دارید تا از سوی حکومت آن کشور پذیرفته شوید،
لطفا این مقاله را بخوانید:
- قبل از ورود به آلمان یا به محض ورود، آیا شما می توانید شهر دلخواه خود را انتخاب کنید؟
خیر ! مگر در دو حالت
اینکه یکی از فامیلهای درجه اولتان مانند پدر، مادر، برادر یا خواهر شما در یکی از شهرهای آلمان زندگی کند.
شما کمکهای اجتماعی را نپذیرید و بگوئید در یکی از شهرهای آلمان تصمیم دارید کار کنید.
- پس از رسیدن به آلمان، به کجا منتقل می شوید؟
دولت تصمیم می گیرد که شما به کدام شهر بروید. شما در ابتدا 15 روز قرنطینه میشوید، سپس روند انتقال شما به کمپ شروع میشود. در کمپ اگر خوش شانس باشید، روزهای زیادی نمیمانید. زیرا شما مطابق بند 2 ماده 22 قانون مهاجرت آلمان، مستحق داشتن خانه، اقامت، مکتب، کورس و کار هستید. به جز محدودیت دادن رأی، از تمام مزیتهایی که سایر شهروندان آلمان برخوردار هستند، شما نیز برخوردار هستید.
- پس از کمپ به کجا می روید؟
وقتی از کمپ شما را انتقال دهند به خانه خود می روید. البته بستگی به شهری دارد که در آنجا زندگی میکنید. در بعضی شهرها که خانه راحتتر پیدا میشود، شما مستقیما به خانهای میروید که برای تان دولت به کرایه گرفته است. در غیر آن به یکی از خانههای دولتی و یا شرکتهای طرف قرارداد حکومت خواهید رفت.
- وقتی به خانه خود رفتید چه باید کنید؟
معمولا حکومت، فردی را به شما معرفی می کند که مکلف است بخشی از کارهای مهم شما را پیگیر باشد. بعید است که چنین فردی معرفی نشود، اما گاهی اتفاق میافتد که آن فرد به دلایلی به خوبی به شما رسیدگی کرده نمیتواند. شما در نخستین گام باید خودتان را ثبت اداره شهرداری کنید که اصطلاحا در آلمان به آن «ملد شدن» میگویند. این مهم ترین کاری است که شما در بدو گرفتن خانه انجام می دهید.
- ملد یا ملده کردن یا ملده شدن یعنی چی؟
ملده کردن به معنی ریجستر شدن در شهرداری در المان میباشد که هر فرد به محض ورود و قرارداد بستن برای محل سکونت نیازمند انجام این کار است، ملده کردن یعنی ثبت نام و اطلاعات تماس و آدرس شما در شهرداری. برای اینکار نیاز است پاسپورت و ویزایی که قبلا دریافت کردید را با خود ببرید. این کار امری ضروری در آلمان به حساب میآید. سپس همه نامه ها و فعالیت هایی که در ادامه این مقاله توضیح داده میشوند به همین آدرسی ارجاع داده خواهد که شما ملده شدهاید. اصولا تا ملده یا ملد نشوید، کاری را پیش برده نمیتوانید.
- ترمین گرفتن یعنی چی؟
ترمین یعنی وقت ملاقات و هم معنی کلمه انگلیسی Appointment است.
به دلیل شرایط خاصی که کرونا ایجاد کرده، شما برای انجام اکثر کارها نیاز به گرفتن ترمین یا Appointment دارید. ترمین در آلمان واژه بسیار پرکاربردی است. حتا فارسی زبانها و انگلیسی زبانها نیز در محاوره روزانه خود از واژه «ترمین» در زمان حرف زدن به زبان خودی، استفاده می کنند.
- وضعیت اقامت شما چه خواهد شد؟
یادتان باشد که شما از مزایای ماده 22 بند 2 قانون اقامت آلمان بهره مند هستید. بنا بر این، شما میتوانید مستحق ویزای سه ساله و یا هم 1 یا 2 ساله آلمان شوید. میان این ویزاها فرق چندانی نیست. فرق بزرگ آن این است که شما سال بعد باید برای گرفتن ویزا دوباره اقدام کنید.
برای گرفتن اقامت شما باید به اداره Ausländerbehörde خبر بدهید و از آنها قرار ملاقات دریافت کنید. دوباره تأکید می کنم که باید دولت کسی را معرفی کرده باشد تا این کارها را برای شما انجام بدهد، این متون، شما را با روش کار آشنا میسازد و اگر کسی برایتان کاری انجام نداد، میتوانید از این راهنماییها استفاده کنید.
شما باید از اداره Ausländerbehörde ترمین بگیرد. البته باید توضیح بدهم که اسم این نهاد و شهری که زندگی می کنید را در گوگل جستجو کنید. سایت رسمی این اداره را پیدا کنید. سپس از آنها وقت ملاقات یا ترمین بخواهید. همراه با درخواست، کپی پاسپورت و ویزای سه ماهه خود را نیز ضمیمه سازید. آنها بر اساس نزدیک شدن به تاریخ ختم ویزایتان، برای شما وقت ملاقات خواهند داد. سپس این اداره به شما وقتی را مشخص می سازد و توضیح میدهد که چه چیزی را باید با خود به اداره اوسلندبیهورده بیاورید. از جمله عکس پاسپورتی از خود و سایر اعضای فامیل، فراموش نشود.
وقتی که روز ملاقات شما فرا رسید، اگر آلمانی یا انگلیسی نمیدانید و مطمئن هستید که آن اداره ترجمان ندارد، لطفا یک مترجم با خود ببرید. در آنجا چند فورم است که باید خانهپری کنید. در آنجا بیومتریک میشوید. سپس مأمور ثبت شما، برای شما برگه موقتی میدهد که حکم ویزا دارد. این اداره به شما زمانی را تعیین میکند که سپس دنبال کارت اقامت خود بیایید. ممکن است این زمان از یک ماه تا سه ماه به درازا بکشد. تا آن زمان مشکلات شما با همین برگه حل میشود.
- بعدا چه باید کنید؟
حالا وقت آن رسیده تا شما کارت بانکی داشته باشید. زیرا برای ثبت در نهادهایی که بعدا معرفی میکنم، این مورد شدیدا الزامی است. با همان برگه موقتی که از Ausländerbehörde گرفتید به یکی از بانک ها بروید. اخلاقا اجازه ندارم تا بانک خاصی را برای شما پیشنهاد بدهم. خودتان لطفا تحقیق کنید.
یادتان باشد که شما نمیروید تا کارت بانک خود را همین امروز دریافت کنید. بانک به شما ترمین خواهد داد، روز ترمین – کاغذ ملد، برگه موقت اقامت و یک نمبر تشخصیهای که حتما تا این زمان برای شما ارسال شده است را با خود به بانک ببرید. لطفا اگر زبان بلد نیستید، کسی را ببرید – زیرا شما قوانین مختلفی را امضاء میکنید که در صورت ندانستن زبان ممکن است به ضررتان تمام شود.
- جاب سنتر چیست و چه زمانی مراجعه کنیم؟
جاب سنتر، اصولا مرکز کمک کننده مالی نیست. مرکز کاریابی است. یعنی تا زمانی که شما برای خود کاری دست و پا کنید، هم شما را حمایت مالی میکند و هم در زمینه کاریابی به شما کمک می کند.
شما تقاضایی را در جاب سنتر محل اقامت تان ارائه کنید. با این کار در واقع، شما باید بیکاری و نیازمندی مالی خود را به جاب سنتر خبر بدهید. جاب سنتر با اداره سوسیال فرق دارد. شما نمی توانید همزمان از دو جا درخواست کمک کنید. سوسیال عمدتا به کسانی کمک مالی می کند که اقامت دایمی در آلمان ندارند یا واجد شرایط اقامت دایمی نیستند یا هنوز وضعیت اقامتشان مشخص نشده است.
برای اطلاع دادن وضعیت خود به جاب سنتر، ابتدا باید از آن اداره ترمین بگیرید. وقتی روز ملاقات شما فرا رسید در آنجا باید با ماموری که مسوول رسیدگی به پرونده شما است، حرف بزنید. در آنجا او از شما تعهداتی میگیرد. همه این تعهدات بر محور پیدا کردن کار و خواندن کورس زبان آلمانی به خاطر پیدا کردن کار است.
لطفا به مطالب زیر توجه کنید:
در جاب سنتر اطلاعات درست را با مدارک الزامی آن ارائه نمایید.
جاب سنتر شما را در رابطه به وفق در جامعه و جستجوی کار کمک می کند. اما همکاری شما شرط است. شما به طورمثال در قرار های که با جاب سنتر میگذارید باید سهم بگیرید و در کورس ها و تدابیر دیگر اشتراک نمایید. هرگاه ممکن نباشد، باید این را به جاب سنتر اطلاع دهید و دلیل عدم اشتراک تان را نیز ذکر کنید.
شما هر روز برای جاب سنتر قابل دسترسی باشید. هرگاه سفر می کنید، این را باید با جاب سنتر در میان بگذارید.
هرگاه مقررات محل اقامت برای تان وضع شده باشد، این را باید مراعات نمایید.
«مقررات محل اقامت« چه معنی؟ ادارهء خارجیان تصمیم میگیرد که شما در کدام ایالت و کدام شهر باید زندگی کنید. هرگاه برای شما مقررات محل اقامت وضع شده باشد، در این صورت هم می توانید در آلمان سفر کنید. اما: هرگاه از جاب سنتر کمک بگیرید، باید موافقه جاب سنتر را قبال داشته باشید.»
توجه: در برخی موارد، در محلی که مقررات محل اقامت وضع شده است، ممکن است متفاوت باشد. این ممکن است بستگی به شرایط قبولی شما که در اسناد تان ذکر شده و یا در اقامت الکترونیکی درج شده است، داشته باشد. در صورت شک و تردید به دفتر خارجیان مراجعه کنید.
اگر شما در محلی که باید زندگی کنید، زندگی نکنید و به جاب سنتر اطلاعات نادرست بدهید چه اتفاقی خواهد افتاد؟
شما موظف می شوید تا یک جریمه نقدی را که بین 500 تا 1000 یورو را بپردازید.
هرگاه شما از جاب سنتر کمک بگیرید، این کمک کم و یا کاملا حذف خواهد شد.
تنها در صورتی شامل این روند نمی شود که تحصیل کنید یا کمک از جاب سنتر را قطع کنید.
جاب سنتر شماره کارت بانک شما را می گیرد و بعدا ماهانه مقدار پولی را اختصاص داده به شما و سایر اعضای فامیل شما می فرستد.
جاب سنتر، چه مسایلی زیر پوشش قرار می دهد؟
هر آن چیزی که مجبور به دادن پول بابت آن هستید. وقتی می گویم، مجبور – یعنی نمی شود شما بروید برای خودتان یک موتر، بایسکل، موبایل یا کالاهای لوکس بخرید و توقع داشته باشید که پول آن را جاب سنتر بدهد.
مخارج ماهانه، مصارف جانبی مانند، کرایه خانه، بخشی از پول صرفیه آب و برق، پول ماهانه تلویزیون، پولی اجباری ای که کلیسا می گیرد، پول بیمه و مصارفی از این دست.
در مورد شیوه تعامل شما با جاب سنتر سوالات بسیاری زیادی است که باید به مرور زمان خودتان پاسخی برای بیابید یا از فرد مسوول بپرسید.
نکته مهم: لطفا لطفا، نامه هایی که از سوی جاب سنتر یا هر اداره ای به شما می رسد، در صورت نیاز به پاسخ، آن را بی پاسخ نگذارید. این کار گاهی تبعات بدی در پی دارد.
درخواست های دیگر:
- درخواست بیمه:
داشتن بیمه برای هر فرد در آلمان اجباری است و به شدت پر هزینه، اما اگر بیکار هستید، نگران نباشید و توضیحات را بخوانید.
همین که به آلمان میرسید و ساکن میشوید، باید عضویت یکی از شرکتهای بیمه درمانی را کسب کنید. همه افرادی که در آلمان زندگی میکنند، از جمله تمام شهروندان آلمانی، مستلزم داشتن بیمه درمانی هستند و این امر برای همه اجباری است. شرکت ارائه دهنده بیمه درمانی، هزینههای بازدید پزشکان، بستری شدن در بیمارستان و (اغلب هزینه های) دارو ها را پوشش می دهد. در برخی موارد، شرکت بیمه درمانی می تواند همه هزینه های داروهای شما را بر عهده بگیرد. پول بیمه شما را جاب سنتر پرداخت می کند. برای اینکه از مزایای بیمه استفاده کنید، باید یکی از شرکت های بیمه را انتخاب و به صورت آنلاین یا حضوری به آن درخواست بدهید. بهترین گزینه، درخواست آنلاین است. گاهی اتفاق می افتد که جاب سنتر، خودش مستقیما این کار را انجام می دهد.
- درخواست کیندرگلد (Kindergeld):
دولت آلمان، والدین را تا 25 سالگی حمایت می کند تا از فرزندان خود به خوبی سرپرستی کنند.
کیندرگلد مزیت و کمک اجتماعی دولت کشور آلمان به خانواده ها می باشد که تحت عنوان کمک هزینه به کودکان و نوجوانان توسط صندوق های خود دولت پرداخت میشود. کاملا مستقل از درآمد پدر یا مادر میباشد. این حمایت مالی به والدین برای هزینههای فرزندان کمکی بزرگ محسوب میشود.
هر کسی که فرزند دارد به تعداد هر فرزند از بدو تولد تا سن 25 سالگی، مزایای کمک هزینه به صورت ماهانه دریافت میکند و مبلغ آن هر ساله کمی بیشتر از سال قبل محاسبه و پرداخت میشود و در حدود 196 یورو از سال 2108 برای هر فرزند در نظر گرفته شده است.
لازم به توضیح است که هرخانوادهای که به هر عنوانی (تحصیلی، کاریابی و ثبت شرکت) و … وارد کشور آلمان شود، پس از ارسال مدارک به مرکز مربوطه و تکمیل فرم میتوانند از این مزایا برای فرزندان خود استفاده نمایند.
یادتان باشد که اگر شما از جاب سنتر کمک اجتماعی می گیرید، به همان پیمانه ای که Kindergeld برای تان پول خواهد داد را جاب سنتر کم می کند. شما باید این مورد را به جاب سنتر گزارش دهید. وگر نه در آینده از شما گرفته خواهد شد. البته المان به دلیل بالا رفتن نرخ پیری در این کشور، این برنامه را به صورت مشوق فرزندآوری برای آلمانی ها در نظر گرفته اما مهاجرین نیز از این حمایت بهره مند می شوند.
- نیاز به ارائه اسناد واکسن کرونا:
هر روز در آلمان، نحوه برخورد با کسانی که واکسن کرونا کار نکرده اند یا هنوز سه دور واکسن بر آن ها تطبیق نشده است، سختگیرانه تر می شود.
در اکثر ایالات های آلمان، اگر شما سه دور واکسن کار نکرده باشید، اجازه ورود به فروشگاه های بزرگ، رستورانتها، کافهها، اداره های دولتی و بسیاری جاها را نخواهید داشت و زوند عادی زندگی تان مختل می شود. لطفا اگر در افغانستان به هر تعداد دوزی که واکسن کرونا کار کردهاید، اسناد آن را با خود به آلمان بیاورید. سپس به مراکز تطبیق واکسن مراجعه کنید و بقیه دوزها را ترمین گرفته و کار کنید.
سوالی دارید؟
به من ایمیل بزنید [email protected]