وحید پیمان –
حامد کرزی رئیسجمهور اسبق افغانستان در گفتوگو با Susanne koelbl خبرنگار شناخته شده مجله اشپیگل آلمان گفته است که طالبان برایش اجازه میدهند که تنها در کابل پایتخت افغانستان گشتوگذار کند. حامد کرزی میگوید که طالبان اجازه سفر خارجی برایش نمیدهند.
لطفا کانال یوتیوب چهارسو را سبسکرایب کنید تا به جالبترین ویدئوهای آموزشی دسترسی داشته باشید.
آقای کرزی در این گفتوگو ابراز داشته است: «در ماه اکتوبر میخواستم در کنفرانسی در شهر سوچی روسیه شرکت کنم اما رهبری جدید در کابل این اجازه را نداد. سپس قرار بود همراه رئیسجمهور «آلمان فرانک والتر اشتاین مایر» در مراسمی که از سوی بنیاد کوربر در برلین برگزار میشد شرکت کنم که مورد تأیید قرار نگرفت. آخرین باری که سفری را به بیرون از افغانستان برنامهریزی کردم، تلاش برای حضور در مراسم ترحیم شیخ خلیفه، امیر فقید امارات متحده عربی بود که باز هم برایم اجازه داده نشد.
آقای کرزی در این مصاحبه گفته است که از طالبان نمیترسد و اگر میترسید یک سال قبل افغانستان را ترک میکرد اما نگران فرزندان خود و مردم افغانستان است.
رئیس جمهور اسبق افغانستان در مورد سقوط جمهوریت نیز در این مصاحبه ابراز نظر کرده و گفته است: «تاریخ جمهوری پاک نشده است. این را شمار افغانهای تحصیلکرده امروزی ما نشان میدهد. میلیونها دختر و پسر، آموزشدیده شدهاند. جامعه افغانستان مدرن شده، افغانستان آزادی رسانهها را تجربه کرده و بزرگترین دستاورد جمهوریت در افغانستان آموزههای حقوق بشری است. «آنها» نمیتوانند که چنین چیزهایی را از مردم افغانستان بگیرند.» حامد کرزی در ادامه گفته است: «توقف تحصیل دختران به معنای افغانستانی منزوی است که نمیتواند به پای خود بایستد. بدون زنان تحصیلکرده، کشور مُردهای هستیم. او همچنان هشدار داده که بدون مهیا ساختن زمینه تحصیل دختران، جامعه بینالمللی، طالبان را به رسمیت نخواهد شناخت.
او همچنان گفته است که پرچم سه رنگ افغانستان که ۲۰ سال در داخل و خارج از افغانستان بر افراشته بود نماد این کشور است. او بیرق جمهوریت را «بیرق ملی» خطاب کرده و گفته است که این بیرق در سال 2004 توسط لویه جرگه تأیید شده و در اذهان مردم افغانستان زنده است.
رئیسجمهور اسبق، حامد کرزی در مورد مسدود ماندن مکاتب دخترانه در افغانستان نیز گفته است که باید دیده شود چه کسی از مسدود ماندن مکاتب در افغانستان سود میبرد. او خودش به این سوال پاسخ داده و گفته است که «پشت این نقشه، یک قدرت خارجی، یعنی پاکستان است.»
او در مورد پولهای مسدود شده توسط ایالات متحده امریکا نیز گفته است که این پول نه به طالبان تعلق دارد و نه به جمهوریت، بلکه این پول از مردم افغانستان است و هرگونه واگذاری این پول به قربانیان حملات یازدهم سپتامبر، نفرت برانگیز است.
خبرنگار اشپیگل از حامد کرزی پرسیده است: «گفته میشود که برخی از رهبران طالبان از پاکستان دستور میگیرند، در حالی که برخی دیگر ترجیح میدهند خود را از اسلام آباد جدا کنند. آیا این درست است؟» آقای کرزی در پاسخ به این سوال گفته است: «طالبان افغان هستند، با اینکه درپاکستان تبعید بودند و از آنجا با ما جنگیدند. اما اکنون آنها اینجا هستند و بسیاری از آنها میهنپرست هستند و میخواهند برای میهن خود کار کنند. من فقط میتوانم این واقعیت را تایید کنم که آنها (طالبان) هرکاری بتوانند برای استقلال و حاکمیت واقعی در راستای منافع ملی انجام میدهند.»
آقای کرزی در مورد نفوذ پاکستان بر طالبان گفته است که پاکستان در سال ۲۰۰۱ طالبان را پس از فرار از افغانستان به دست گرفت و آنها را اسکان داد، همانطور که سالها قبل مجاهدینی که علیه شوروی می جنگیدند را اسکان داده بود. این امر باعث نفوذ اسلامآباد بر افغانها شده است. هدف پاکستان یک افغانستان بیدفاع، ضعیف و فقیر است.
حامد کرزی همچنان در مورد موج مهاجرتی که طی یک سال گذشته در افغانستان اتفاق افتاده گفته است:
«طبقه متوسط جامعه، برای رشد و پیشرفت کشور، نقش اساسی داشتند و دارند، اما این طبقه در حال خارج شدن هستند. استادان دانشگاهها، معلمان، مسوولان شرکتها و کدرها، رفتند. این افراد متعلق به طبقهای بودند که جامعه را کنار هم نگه میداشتند. تا زمانی که زنان بخشی از جامعه کار در افغانستان نباشند هرگز امنیت در افغانستان برقرار نخواهد شد. زنان تحصیلیافته باید به کارهای خود برگردند. آنها بخشی از پیشرفت در افغانستان هستند. دولت طالبان باید اطمینان بدهد که زنان در آینده نادیده گرفته نمیشوند و اگر نادیده گرفته شوند، این نماد پسرفت است.
خبرنگار اشپیگل از حامد کرزی در مورد حجاب مورد نظر طالبان نیز پرسیده است. آقای کرزی گفته است: «من از روحانیون متعددی پرسیدهام. حجاب به معنای پوشاندن دستها و صورت نیست.» خبرنگار اشپیگل به کرزی میگوید که: «شما نیز نماینده پدرسالاری سنتی متعلق به جامعه پشتون هستید. همسرتان هرگز در انظار عموم ظاهر نشد». کرزی در پاسخ به او میگوید که همسرم کار میکرد. او تنها در دوران تصدی ریاستجمهوری من به دلیل اقدامات احتیاطی، کار نکرد. او همیشه حجاب دارد اما برقع ندارد. او به تنهایی به کشورهای ایران، پاکستان و سایر کشورها سفر کرد. هر کس را بخواهد ملاقات میکند و هر وقت بخواهد بیرون میرود.
خبرنگار به آقای کرزی میگوید که پسر شما میرویس به آلمان رفته، چرا تصمیم گرفتید که او در خارج از افغانستان زندگی کند؟ حامد کرزی در پاسخ به این سوال میگوید که از اوایل سال ۲۰۲۰ به پسرم میروس، فرصت تحصیلی در آلمان فراهم شد، اما من و مادرش می خواستیم که میرویس در افغانستان از لیسه فارغ شود. اما اکنون شرایط به قدری دشوار شده است که به دلایل امنیتی تصمیم گرفتیم او را به آلمان بفرستیم.
مرتبط:
حقانی: برای آزادی من، دو استاد خارجی دانشگاه اسیر گرفته شده بودند
Nasima Jami
2022-08-06جمع بندی عالی بود
دست تان درد نکنه
کرزی هیچ گاه از طالبان جدا نیست او خودش بزرگترین حامی طالب است
سیدیحیی حزین
2022-08-06کرزی یک انسان بیکفایت مثل دیگر سیاستبازان کشور بیش نیست. درین گفتگو هم دروغ گفته و گفتههایش هم برای مردم افغانستان جذابیت ندارد. درست است برای “اشپیگل” شاید جاذبه داشته باشد. به گفته ما هراتیها” اگه همالی طالبا بقذارم به گله خو میره به خارج!”
مهدی
2022-08-06مثل همیشه عالی پیمان عزیز